VELUX inbraakwerende tuimelvensters

Verhinder inbraken via dakramen en lichtkoepels 

 
 Door het incident bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is het weer actueel. Ook via het dak kan men ongewenst een gebouw of woning binnenkomen. Vaak wordt er bij inbraakwerendheid alleen gekeken naar ramen en deuren in de gevel, maar bij opklimbare situaties op het platte en hellende dak moet ook rekening worden gehouden met lichtkoepels en dakramen. In het Bouwbesluit staat duidelijk beschreven dat ook die inbraakwerend moeten zijn. Ook de nieuwe generatie wit afgelakte VELUX dakramen heeft tuimelvensters die voldoen aan inbraakwerenheidklasse 2. En daar komen nu vochtbestendige witte tuimelvensters bij.
 
In het Bouwbesluit staat beschreven welke ramen en deuren in een gebouw bereikbaar zijn voor inbraak en daardoor inbraakwerend dienen te zijn. Tegenwoordig moeten complete daglichtproducten in gemonteerde staat in aanmerking komen voor hetPolitiekeurmerk Veilig Wonen® (PKVW®). Een simpele toevoeging van extra sloten of tralies is hierbij niet langer toereikend. Vooral bij een opklimbare of bereikbare situatie is het belangrijk dat de toegepaste daglichtoplossing inbraakwerend is. Een fabrikant kan aantonen dat een product voldoet aan inbraakwerendheid door een testrapport te overleggen van de keuringsinstantie.
Situatie bereikbare dakramen 280px.jpg
Verkeerde of onduidelijke informatie
De term inbraakwerend wordt in relatie tot dakramen en lichtkoepels in communicatie-uitingen echter op verschillende manieren gebruikt en ook toegekend aan producten die niet door een officiële keuringsinstantie als inbraakwerend getest zijn. Daarnaast wordt soms beweerd dat dakramen eenvoudig kunnen worden aangepast om ze wel aan inbraakwerendheid te laten voldoen. Dat is echter niet altijd het geval. Hieraan zijn speciale richtlijnen verbonden.
 
Richtlijnen inbraakwerendheid dakramen Bouwbesluit
Wanneer er binnen bereik een nieuw dakraam wordt geplaatst, is het verplicht een dakraam te plaatsen die standaard als compleet product in aanmerking komt voor het PKVW. De inbraakwerende VELUX tuimelvensters kunnen dan worden toegepast. Deze VELUX dakramen zijn standaard voorzien van in het kozijn geïntegreerde inbraakwerende sloten. Ze zijn door keuringsinstituut SHR getest en voldoen aan weerstandsklasse 2, waardoor ze in aanmerking komen voor het PKVW. Dakramen in bestaande woningen die eenvoudig bereikbaar zijn en op dit moment niet in aanmerking komen voor het PKVW voor bestaande bouw kunnen, door het toevoegen van bijvoorbeeld AXA 3012 sloten, inbraakwerend worden gemaakt.
Nieuwe generatie VELUX PKVW tuimelvenster 280px.jpg Nieuwe generatie VELUX PKVW tuimelvenster op slot 280px.jpg
                                    Nieuwe generatie VELUX tuimelvensters met PKVW

Over Henk Langhout

Ik voorzie u graag van deskundig advies en ik denk graag met u mee. Als Klussenier heb ik de mogelijkheid om u mee te nemen naar toonzalen bij leveranciers. U ontvangt vooraf een vrijblijvende offerte en ik reken geen voorrijkosten. Op geleverde werkzaamheden ontvangt u 12 maanden garantie. Zoals alle Klusseniers ben ik aangesloten bij de brancheorganisatie VLOK welke beschikt over een onafhankelijke Geschillencommissie.
Dit bericht is geplaatst in Help, mijn man is klusser. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.